The Pirdot Leaves Extract (Saurauia vulcani Korth) As Natural Antioxidant to Inhibit Oxidation Reaction of Crude Palm Oil (CPO)

Ekstrak Daun Pirdot (Saurauia vulcani Korth) sebagai Antioksidan Alami untuk Menghambat Reaksi Oksidasi pada Crude Palm Oil (CPO)

  • Weny J A Musa Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Negeri Gorontalo, Indonesia
  • Lokky Sardomu Harianja Jurusan Kimia, Sekolah Tinggi Analis Kimia Cilegon, Cilegon, Banten, Indonesia
  • Sriwijayanti Sriwijayanti Jurusan Kimia, Sekolah Tinggi Analis Kimia Cilegon, Cilegon, Banten, Indonesia
  • Nani Yulianti Jurusan Analis Kimia, Sekolah Tinggi Analis Kimia Cilegon, banten, Indonesia
  • Boima Situmeang Jurusan Kimia, Sekolah Tinggi Analis Kimia Cilegon, Cilegon, Banten, Indonesia

Abstract

The Pirdot plant (Saurauia vulcani Korth) is a wild plant that grows abundantly in tropical regions such as in North Sumatra. The active compounds found in Pirdot plant leaves are known to have good antioxidant activity. The aim of this research is to evaluate the n-hexane and methanol extracts of Pirdot plant leaves in inhibiting oxidation in crude palm oil (CPO). In this study, the Pirdot plant leaves were extracted using n-hexane (EHP) and methanol (EMP) solvents. The effectiveness of adding both extracts to the quality of CPO was tested for eight days using the parameters of free fatty acid content and peroxide value. The results of the effectiveness test for adding both extracts to CPO showed a good inhibitory effect on the oxidation reaction in CPO. The EMP extract at a concentration of 5000 ppm was more effective in maintaining the quality of CPO for 8 days, with a free fatty acid content of 3.09% and a peroxide value of 14.03 meq O2/kg.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bouta, M. I., Aryati, A., dan Kandowangko, N.Y. 2020. Nilai Bilangan Peroksida dan Asam Lemak Bebas pada Virgin Coconut Oil Hasil Fermentasi yang Disuplementasi dengan Kunyit (Curcuma longa L.). Jambura Edu Biosfer Journal, 2(2), 51-56.
Chowdhury, M.K., dan Islam, M.S. 2012 . Penentuan nilai peroksida minyak goreng bekas dan tidak terpakai dengan titrasi iodometri. Stamford Journal of Pharmaceutical Sciences, 5(1), 47-52.
Deskawati, E. 2015. Isolasi Senyawa Racun dari Ikan Buntal. Tesis . Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Gurning, K., dan Simanjuntak, H.A. 2020. Karakterisasi dan Skrining Fitokimia Daun Pirdot (Saurauia vulcani Korth). Jurnal Penelitian dan Pembelajaran MIPA, 5(2), 98-105
Mamuaja, C. F. 2017. Lipida. Manado: Universitas Sam Ratulangi.
Nurdin, A. 2021. Pengaruh Penambahan Antioksidan Alami terhadap Kadar Asam Lemak Bebas pada Crude Palm Oil (CPO). Skripsi. Universitas Indonesia.
Ofori, B.C., Lee, K.T., dan Bhatia, S. 2011. Limbah Pabrik Minyak Sawit (POME) dari Pabrik Minyak Sawit Malaysia Limbah atau Sumber Daya. Jurnal Teknik Proses Air, 1(2), 69-79.
Panggabean, R., dan Ridoan, C. 2016. Kadar Asam Lemak Bebas pada Minyak Sawit Mentah Hasil Produksi Rakyat di Desa Pematang Gadung Kecamatan Pangkatan Kabupaten Labuhan Batu Utara. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian Unsyiah, 1(2), 39-47.
Purba, J.H.V., dan Tungkot, S. 2017. Perkebunan Kelapa Sawit Indonesia dalam Perspektif Pembangunan Berkelanjutan. MI, 43 (1), 81-94.
Sahari, M.A., Abedin, Z.N.H., dan Razak, A.N.F. 2013. Efek Antioksidan Alami pada Stabilitas Oksidatif Minyak Sawit Mentah. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 50(4), 724-729.
Saragih, R. 2016. Srining Fitokimia Uji Aktivitas Antioksidan dan Antibakteri Ekstrak Metanol dan Etil Asetat Daun Pirdot (Saurauia vulcani Korth). Jurnal Ilmu Pengetahuan. Universitas Sumatera Utara. Medan.
Silalahi, R. L. R., Dhesyana P. S., dan Ika, A.D. 2017. Pengujian Free Fatty Acid (FFA) dan Colour Untuk Mengendalikan Mutu Minyak Goreng Produksi PT. XYZ. Industria, 6 (1).
Sohail, M., Siddiqi, R., Ahmad, S., dan Ahmad, A. 2017. Potensi Antioksidan dari Ekstrak Tumbuhan Alami dan Kandungan Kimianya. Jurnal Penelitian Tanaman Obat, 11(10), 227-239.
Yuliana, N. 2015. Pengaruh Penambahan Antioksidan Alami Terhadap Bilangan Peroksida, Kecernaan, Warna dan Kadar Asam Lemak. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 30(4), 524-529.
Published
2024-10-31
How to Cite
Musa, W., Harianja, L., Sriwijayanti, S., Yulianti, N., & Situmeang, B. (2024). The Pirdot Leaves Extract (Saurauia vulcani Korth) As Natural Antioxidant to Inhibit Oxidation Reaction of Crude Palm Oil (CPO). Stannum : Jurnal Sains Dan Terapan Kimia, 6(2), 79-85. https://doi.org/10.33019/jstk.v6i2.4464
Section
Articles