PEMANFAATAN DAUN SEBAGAI BAHAN PEMBUNGKUS MAKANAN DI KABUPATEN BANGKA TENGAH

  • Yulia Sari Jurusan Biologi Universitas Bangka Belitung, Bangka, Indonesia
  • Budi Afriyansyah Jurusan Biologi Universitas Bangka Belitung, Bangka, Indonesia
  • Lina Juairiah Dinas Lingkungan Hidup, Kabupaten Bangka, Bangka, Indonesia

Abstract

Traditional food is a food and drink that is usually consumed by certain people, with a distinctive taste that is accepted by the community. This study aims to record, reveal, document community knowledge about plant species and how to use them as food packaging material by the people of Central Bangka Regency and to find out the conservation status or level of threat of species. The research method was conducted by interviewing the criteria of key informants, field observations, anatomical observations and cluster analysis with pastpogram software and in determining the location using purposive sampling. The results of the study obtained 10 types of plants whose leaves are used as food and food wrappers consisting of 7 families. The most widely used families are Arecaceae, Pandanaceae and Poaceae. The highest number of plant species based on habitat is 9(43%). The highest number of plant species based on habitus is herbs 5(50%). Based on the results of the cluster analysis, most people use banana leaves (Musa sp.) as food and food packaging.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[BPS] Badan Pusat Statistik. Kepulauan Bangka Belitung 2017. Kepulauan Bangka Belitung dalam Angka 2017. Kabupaten Bangka Tengah: BPS Provinsi Kepulauan Bangka Belitung.
Adelia N. 2010. Pengetahuan Tradisioanal Tentang Pemanfaatan Tumbuhan Obat oleh Masyarakat Suku Lom di Dusun Air Abik Desa Gunung Muda Kecamatan Belinyu Bangka [Skripsi]. Bangka Belitung: Jurusan Biologi Fakultas Pertanian, Perikanan dan Biologi Universitas Bangka Belitung
Astuti NP. 2009. Sifat Organoleptik Tempe Kedelai yang Dibungkus Plastik, Daun Pisang dan Daun Jati. [karya tulis ilmiah]. Program Studi Gizi Diploma III Fakultas Ilmu Kesehatan: Universitas Muhammadiyah Surakarta . http://etd.eprints.ums.ac.id/5714/1/J_300-060-002.PDF [8 November 2017]
Diyah I. 2013. Daun Pembungkus Makanan Paling Aman dan Ramah Lingkungan. http://www.kompasiana.com [8 November 2017]
Fakhrurrozi Y. 2001. Satuan-satuan Lanskap dan Keanekaragaman Tumbuhan Buah-buahan Liar Edibel dalam Kehidupan Masyarakat Melayu Belitung. [Tesis]. Bogor IPB
Iskandar J. 2012. Etnobiologi dan Pengembangan Berkelanjutan. Bandung: PUSLITBANG KPK LPPM Universitas Padjajaran
Julianti E, Nurminah M. 2006. Teknologi Pengemasan. Medan: Departemen Teknologi Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Sumatera Utara.
Lenny S. 2006. Senyawa Flavonida, Fenilpropanoida dan Alkaloida. Medan: Universitas Sumatera Utara
Maflahah I. 2012. Desain Kemasan Makanan Tradisional Madura dalam Rangka Pengembangan IKM. Agrointek 6(2): 118-122.
Mastuti, T. S., dan R. Handayani., 2014. Senyawa Kimia Penyusun Ekstrak Ethyl Asetat dari Daun Pisang Batu dan Ambon Hasil Destilasi Air. [Skripsi].Jurusan Teknologi Pangan. Universitas Pelita Harapan. Banten.
Mudra IW. 2010. Desain Kemasan Produk. Denpasar. Puslit Seni Kreasi Baru LP2MISI Denpasar.http://repo.isi-dps.ac.id/1077/1/DesainKemasanProduk.pdf
Prabawati S, Suyanti, Setyabudi DA. 2008. Teknologi Pascapanen dan Teknik Pengolahan Buah Pisang. Pusat Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian.
Rini. 2015. Pemanfaatan Daun Sebagai Pembungkus Makanan Tradisional Oleh Masyarakat Bangka [skripsi]. Balunijuk: Universitas Bangka Belitung.
Sulchan M, Endang NW. 2007. Keamanan Pangan Kemasan Plastik dan Styrofoam. Majalah Kedokteran Indonesia 57(2).
Supardi. 2006. Metodologi Penelitian. Mataram: Yayasan Cerdas Pres.
Published
2019-12-31
How to Cite
Sari, Y., Afriyansyah, B., & Juairiah, L. (2019). PEMANFAATAN DAUN SEBAGAI BAHAN PEMBUNGKUS MAKANAN DI KABUPATEN BANGKA TENGAH. EKOTONIA: Jurnal Penelitian Biologi, Botani, Zoologi Dan Mikrobiologi, 4(2), 48-56. https://doi.org/10.33019/ekotonia.v4i2.1686
Abstract viewed = 312 times
PDF (Bahasa Indonesia) downloaded = 2592 times