THE EFFECT OF MASS AND PH ON DECREASING CHEMIXAL OXYGENT DEMAND (COD) ON PALM OIL MILL EFFLUENT (POME) BY CACAO SHELL ADSORBENT
DOI:
https://doi.org/10.33019/6c0wd245Keywords:
Keywords : adsorption, cacao peels, liquid waste and CODAbstract
Cocoa shell (Theobroma cacao L.) is a plant waste that has not been widely utilized. Cocoa husk contains cellulose, hemicellulose, lignin, fat and crude fiber so that it can be used as an adsorbent to reduce COD levels in POME. POME is a brown liquid released from the factory which contains a lot of dissolved solids. COD is the total amount of oxygen required to chemically or biologically oxidize organic matter to CO₂ and H₂O. This study aims to determine the characteristics of cocoa pods and to determine the mass of the adsorbent and the optimum pH in reducing COD in POME. Cocoa shells were dried in an oven for 24 hours, then mashed and sieved using a 100 mesh size. Then activated using 0.6 M nitric acid with a ratio of 1:10. Cocoa husk adsorbent was tested for moisture and ash content, which were 10.40% and 4.08%, and characterized using SAA obtained a surface area 0.547 m²/g. Furthermore, the determination of the optimum mass and pH using the COD test method with closed reflux titrimetrically. The optimum mass of the adsorbent is 1 gram and the pH is pH 4 with an allowance for a decrease of 40%; 96%, the COD content is 153,187.2 mg/L; 8,510.4 mg/L with an adsorption capacity of 5,106.24 mg/g:12,340.08 mg/g.
Downloads
References
Gani, M.U. dan Widodo, W. (2011). Experiment of Industrial Waste Absorption using Activated Carbon from Coal of Tanjung Tabalong, South Kalimantan. Indonesian Journal on Geoscience, 6(4): 239-248.
Holle, R.B., Wuntu, A.D. dan Sangi, M.S. (2013). Kinetika Adsorpsi Gas Benzena pada Karbon Aktif Tempurung Kelapa. Jurnal MIPA, (2)2.
Islamawati, D., Darundiati, Y.H. dan Dewanti, N.A.Y. (2018). Studi Penurunan Kadar Chemical Oxygen Demand (COD) Menggunakan Ferri Klorida (FeCl₃) pada Limbah Cair Tapioka di Desa Ngemplak Margoyoso Pati. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(6): 69-78.
Juwita, A.I., Ahmad, I., Musdalifah., Bujawati, E. dan Basri, S. (2018). Efektifitas Arang Limbah Kulit Kakao (Theobrema cacao.L) untuk Menurunkan Kesadahan,Salinitas dan Senyawa Organik Air. Higiene, (4)1.
Kartika, E.Y. (2014). Penentuan Kadar Air dan Kadar Abu pada Biskuit. Jurnal Kimia Analitik, (2): 1-10.
Krisnawati. (2013). Penjerapan Logam Cd, Fe dan Zn dengan Adsorben Cangkang Telur Bebek yang Telah Diaktivasi. Skripsi, Universitas Sumatera Utara. Medan.
Mohammed, R.R. dan Chong, M.F. (2014). Treatment and Decolorization of Biologically Treated Palm Oil Mill Effluent (POME) Using Banana Peel as Novel Biosorbent. Journal of Environmental Management, (132): 237-249.
Mohammad-Khak, A. dan Ansari, R. (2009). Activated Charcoal :Preparation Character ization And Application : A Review Article, International Journal Of Chem Tech Research, 1(4) : 859-864.
Nasution, D.Y. (2004). Pengolahan Limbah Cair Kelapa Sawit yang Berasal dari Kolam Akhir (Final Pond) dengan Proses Koagulasi Melalui Elektrolisis. Jurnal Sains Kimia, 8(2): 38-40.
Orji, M.U., Nwokolo, S.O. dan Okoli, I. (2006). Effeect of Palm Oil Mill Effluent on Soil Microflora. Nigeria Journal of Microbiology, 20(2).
Pandia, S., Siahaan, A.D.Y. dan Hutagalung, A.T. (2017). Pemanfaatan Adsorben Dari Kulit Buah Kakao (Theobroma Cacao L.) Untuk Menurunkan Chemical Oxygen Demand Pada Palm Oil Mill Effluent. Jurnal Teknik Kimia USU, 6(3).
Purnamawati, H. dan Utami, B. (2014). Pemanfaatan Limbah Kulit Buah Kakao (Theobroma cacao L.) Sebagai Adsorben Zat Warna Rhodamin B. Prosiding Seminar Nasional Fisika dan Pendidikan Fisika, 5(1): 12-18.
Rosela, Y. dan Anita, S. (2018). Pemanfaatan Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiaca L) Sebagai Adsorben Limbah Cair Pabrik Kelapa Sawit. Universitas Riau. Pekanbaru.
Riska, K., Titin, A.Z. dan Lia, D. (2018). Adsorpsi Kadmium (II) Menggunakan Adsoeben Selulosa Ampas Tebu Teraktivasi Asam Nitrat. JKK, 7(3): 75-83.
Safrianti, I., Wahyuni, N. dan Zaharah, T.A. (2012). Adsorpsi Timbal (II) oleh Selulosa Limbah Jerami Padi Teraktivasi Asam Nitrat: Pengaruh pH dan Waktu Kontak. JKK, 1(1): 1-7.
Sartini, M.N. (2012). Pemanfaatan Limbah Kulit Buah Kakao Sebagai Sumber Bahan Aktif untuk Sedian Farmasi. Jurnal Industri Hasil Perkebunan, 7(2).
Sianipar, L.D., Zaharah, T.A. dan Syahbanu,I. (2016). Adsorpsi Fe(Ii) Dengan Arang Kulit Buah Kakao (Theobroma Cacao L.) Teraktivasi Asam Klorida. JKK, 5(2): 50-59.
Sihombing, Y.P. (2019). Adsorpsi Zat Pewarna Tekstil Methyl Orange Menggunakan Adsorben Kulit Buah Kakao (Theobroma Cacao L.). Skripsi, Universitas Sumatera Utara. Medan
Sitanggang, T., Shofiyani, A. dan Intan, S. (2017). Karakterisasi Adsorpsi Pb (II) Pada Karbon Aktif Dari Sabut Pinang (Areca Catechu L) Teraktivasi H₂SO₄. JKK, 6(4): 49-55.
SNI 06-6989.73:2019. Air dan air limbah – Bagian 73: Cara uji kebutuhan oksigen kimiawi (Chemical Oxygen Demand/COD) dengan refluks tertutup secara titrimetri.
Suparjo, S., Wiryawan, K.G., Laconi, E.B. dan Mangunwidjaja, D. (2011). Perfoma Kambing yang Diberi Kulit Buah Kakao Terfermentasi. Media Petertanakan, 34(1).
Tangio, J.S. (2013). Adsorpsi Logam Timbal (Pb) dengan Meggunakan Biomassa Enceng Gondok (Eichhorniacrassipes). Jurnal Entropi, 8(1).
Umah, N.R., Joko, T. dan Dangiran, H.L. (2018). Efektivitas Dosis Ferri Klorida (FeCl₃) Dalam Menurunkan Kadar Chemical Oxygen Demand (COD) Pada Limbah Pabrik Tahu di Tempelsari Kalikajar Wonosobo. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(6).
Zein, R., Nazar, I. dan Zilfa. (2020). Aplikasi Teknik Biosorpsi menggunakan Biosorben Kulit Batang Sagu, Arang Aktif Kulit Kakao dan Cangkang langkitang untuk Mengolah Air Limbah CPO. Jurnal Litbang Industri, 10(1).
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Melan Akuri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
