ANALYSIS OF SALTED FISH (CASE STUDY OF REBO VILLAGE, SUNGAILIAT DISTRICT, BANGKA DISTRICT)
ANALISIS USAHA IKAN ASIN (STUDI KASUS DESA REBO KECAMATAN SUNGAILIAT KABUPATEN BANGKA)
Abstract
This study aims to analyze the business of processing fresh fish into salted fish. The place and time of the study was carried out in Rebo Village, Sungailiat Subdistrict, Bangka Regency and in September to December 2019. The research method used the case study method. The sampling method uses the census method. Quantitative descriptive data processing and analysis methods with income analysis methods. The results showed that there were two business scale groups based on capital. Large scale businesses have capital of more than 100 million rupiahs while small scale businesses are under 100 million rupiahs. Each small-scale and large-scale business is feasible to be based on indicators of production BEP, price BEP, revenue BEP and R / C ratio.
Downloads
References
Afrianto, E., dan Liviawaty, E. 2005. pengawetan dan pengolahan ikan. Jakarta: Kanisius. Badan Pusat Statistik. 2018. Dalam Angka. Bangka: bps.go.id.
Badan Pusat Statistik. 2019. Provinsi Kepulauan Bangka Belitung Dalam Angka. Pangkalpinang: Badan Pusat Satistik.
Effendi, I., dan Oktariza, W. 2013. Manajemen Agribisnis Kelautan. Depok: Penebar Swadaya.
Febriyanti. 2017. Analisis Finansial dan Nilai Tambah Agroindustri Keripik Pisang Skala UMK di Kota Metro. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis 5: (1).
Fahrizal, Yusriana, dan Fadhil, R. 2010. Peningkatan Mutu Ikan Teri Asin Kering Di Aceh Besar Nanggroe Aceh Darussalam. Aceh Depelopment International Conference , 555.
Indrastuti, N. A. 2019. Profil Pengolahan Ikan Asin Di Wilayah Pengolahan Hasil Perikanan Tradisional (Phpt) Muara Angke. Journal IPB , 218-228.
Mankiw, N. G. 2018. Pengantar Ekonomi Mikro. Jakarta: Erlangga.
Meiranda, Y. H. 2019. Analisis Usaha Produksi Pembuatan Terasi di Kelurahan Tanjung Ketapang Kecamatan Toboali Kabupaten Bangka Selatan. Balunijuk: UBB.
Mubyarto. 2007. Pengantar Ekonomi. Jakarta: Erlangga.
Narojahan, S. C. 2019. Analisis Usaha Budidaya dan Pemasaran Kerang Darah di Dusun Sukal Desa Belo Laut Kecamatan Muntok. Pangkalpinang: Universitas Bangka Belitung .
Nazir, M. 2013. Metode Penelitian. Bogor: Ghalia Indonesia.
Nuitja, I. N. 2010. Manajemen Sumberdaya Perikanan. Bogor: PT Penerbit IPB Press.
Raharja, P., dan Manurung, M. 2018. Pengantar ilmu ekonomi. Jakarta: Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi Univeritas Indonesia.
Reswita. 2014. Kelayakan usaha pengelolaan ikan asin di Sumber Jaya Kecamatan Kampung Melayu Kota Bengkulu. Agroindustri , 15-20.
Romauli, N. 2016. Gender, Tingkat Pendidikan dan Lama Usaha Sebagai Determinan Penghasil UMKM Kota Surabaya. Surabaya: IBM.
Sari, K. M. 2011. Analisis Usaha Pengolahan Ikan Asin Di Kabupaten Cilacap. Surakarta: Universitas Sebelas Maret.
Soekartawi. 2010. Manajemen Proyek . Jakarta: Erlangga.
Copyright (c) 2020 Fitri Yunda Sari, Yudi Sapta Pranoto, Rati Purwasih
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.